Jostakin jonnekin / From Somewhere to Somewhere

Lauantai 28.11. / 14:00 / Annankatu 6

Lyhytelokuvasarja. 66 min.

 

Sarjan näennäisesti erilaisille elokuville yhteistä on odotustila tai vastaavasti jonkinlainen matka: häilyminen välissä, ei vielä ennen eikä jälkeen. Ollaan pysähdyksissä, välitiloissa ja rajapinnoilla. Rajalla tai matkalla mielentilojen tai asioiden välissä – unen ja valveen rajalla, maiseman äärellä, keskellä vallankaappausta, muiston ja unohduksen ristiriitaisessa välimaastossa. Lyödään myös viimeisen kerran raja itsen ja vanhempien väliin.

 

Old West Lodge / Ohj. Heidi Phillips / 2015 / Kanada / 16:00

Old West Lodge

Lumikasautumien takana ankarana preerian talvena säänpieksemä mökki tarjoaa suojaa ryhmälle paikallisia ja matkalaisia. Epätodennäköisiä siteitä muodostuu, kun yksilöt löytävät tapansa päästä eristyksistä – vapauttaen itsensä lisäksi mökin heitä vainoavista muistoista.

 

 

Broken Horizon / Ohj. Simone Hooymans / 2008 / Alankomaat / 4:44

BROKEN HORIZON

Ihminen yrittää kontrolloida maisemaa ja muuttaa sitä tarpeittensa mukaan. Tuuliset tiet ja telinemetsä peittävät neitseellisen maiseman. Kaupunki kohoaa tummana ja lähestymättömänä. Mutta luonnon voimaa ei kannata aliarvioida.

 

 

Night Watch / Ohj. Danaya Chulphuthiphong / 2014 / Thaimaa / 9:30

NIGHT WATCH

Tavallinen yö vallankaappauksen aikaan. Thaimaan vallankaappausta 22. toukokuuta 2014 edelsivät kuukausia kestäneet hallituksen vastaisten protestit. Bangkokin keskiluokka toivottaa vallankaappauksen lämpimästi tervetulleeksi, vaikka sen seuraukset rajoittavat vakavasti esimerkiksi kokoontumisoiketta ja ilmaisunvapautta.

 

 

Night Before the Morning Sun / ohj. Marc Grey / 2014 / Puola – Israel / 11:06

NIGHT BEFORE THE MORNING SUN

Suzanne heräilee. Leijuvissa hetkissä ennen uniensa unohtamista Suzanne etsii alitajunnaltaan vastausta kysymykseen, joka tanssii aivan hänen kielensä kärjellä. Kulkiessaan lapsuuden leikkihuoneen ja aavikkoestradin läpi eläväiseen kahvilaan yksinäisellä kadulla, jota hän kulki edellisenä iltana, Suzanne oppii, kuinka murtautua vapaaksi ehdollisesta olemisen tilastaan. Elokuvan inspiraationa on toiminut Edward Hopperin maalaus Morning Sun.

 

 

Exuvie / Ohj. Emmanuel Lantam-Ninsao / 2014 / Ranska / 14:10

EXUVIE

Mies. Trooppinen metsä. Siirtomaatyylinen talo. Sauvasirkat. Naisen muisto.

 

 

La Détesteuse – The Hater / ohj. Faustine Cros / 2015 / Belgia / 10:40

THE HATER II

”Eräänä päivänä, jota en pysty muistamaan, äitini vimmastui rikkoen keittiössä kaiken ja heittäen huoneen läpi veitsen. Se iskeytyi minun ja veljeni väliin olohuoneen seinään. En muista syytä hänen teolleen, en omaa ikääni, en mitään. Kuitenkin jäljet asunnossa näkyvät edelleen: veitsen jälki seinässä, vesikannun lattiassa. Joka kerta, kun menen takaisin, jäljet muistuttavat minua raivosta, jonka näin äitini silmissä. Nuo jäljet kyseenalaistavat muistini syvimmän olemuksen: minusta tulee oma arvoitukseni. Ennen kaikkea, alan epäillä. Tapahtuiko tuo hetki oikeasti? Löytääkseni vastauksia päätin kysyä jokaiselta perheenjäseneltäni apua tuon päivän muistamiseen. Päätin myös kaivella perheeni kuvamateriaalia löytääkseni ehkä vihjeitä tapahtuneesta. Kuitenkin kysymys säilyy: kuinka olla varma, että jotakin tapahtui, jos muistijälkiä ei ole jäänyt, apua ei löydy kuvista eikä perhefilmeistä? Elokuvassa esitän kysymyksiä muistista ja sen ristiriitaisesta suhteesta kuviin.”