Kirja vai elokuva? / Juri Nummelin

Perjantai 27.11. / 17:00 / Porin pääkirjasto

Luento suomeksi. Vapaa pääsy.

 

Pori Film Festival järjestää yhteistyössä Porin pääkirjaston kanssa tilaisuuden, jossa tietokirjailija Juri Nummelin esitelmöi elokuvan ja kirjallisuuden suhteista. Tilaisuus järjestetään Porin pääkirjaston kokoustilassa perjantaina 27.11.2015 klo 17.00–18.30

Yleinen kysymys kirjallisuusfilmatisointien kohdalla on: kumpi on parempi, kirja vai elokuva? Tuoreessa teoksessaan ”50 kirjaa – 50 elokuvaa” tietokirjailija Juri Nummelin pyrkii osoittamaan, että kysymys on järjetön, koska kyse on kahdesta erilaisesta taidemuodosta. Uskollisuus lähdeteokselle voi synnyttää tylsän elokuvan, ja romaania radikaalisti muokkaava elokuva voi olla parempi kuin kirja. Kirjallisuus ja elokuvat ovat kuitenkin aina olleet vahvassa kytköksessä toisiinsa, niin taiteellisesti kuin taloudellisesti. Filmatisointien tutkiminen voi paljastaa kiinnostavia asioita myös lähdeteoksista. Porin elokuvafestivaalin yhteydessä järjestettävällä luennollaan Nummelin käy läpi kahden taiteenlajin yhteistä historiaa sekä nostaa esille kiinnostavia esimerkkejä, joissa kirjan pohjalta on luotu onnistunut itsenäinen taideteos.

Juri Nummelinin 50 kirjaa – 50 elokuvaa (Avain) esittelee elokuvataiteen merkkiteoksia 1990-luvun alusta tähän päivään sekä kirjoja niiden taustalla. Mukana on kaikkien tuntemia klassikoita ja unohdettuja teoksia, joita ei kauppojen tai kirjastojen hyllyiltä enää löydä. Osa kirjassa esitellyistä elokuvista perustuu tunnettuihin romaaneihin, osa taas kirjoihin, joita ei muistaisi kukaan, ellei niistä olisi tehty elokuvaa.”

juri_nummelin    50kirjaa_kansi

Juri Nummelin on tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita teoksia niin elokuvasta kuin kirjallisuudestakin. Elokuvaa käsittelevät mm. Valkoinen hehku (2005), Elokuvan lyhyt historia (2009) ja Animaatioelokuvan lyhyt historia (2015, ilmestyy).