Pori Noir

Annankatu 6, II kerros

 

 

Festivaalin selkärankaan kiinnittynyt loiskaksonen, pimeyden parasiitti ja siveiden syntiinlangettaja –

PORI NOIR
Lauantaina, 28. päivänä kuolon kuuta
Klo 20–22

 

Osa I
Klo 20.00

Pori Noir -näytös alkaa kuvauksella kaupungin loistavasta menneisyydestä. 400-VUOTIAS PORI on tulevaisuudenuskoa uhkuva audiovisuaalinen kaupunkiesittely uutteruudesta, teknologian mahdollisuuksista ja idyllisestä kaupunkimaisemasta ajalta, jolloin uskottiin seuraavaan sukupolveen.
/ 1958 / 14 min

 

Elokuvassa JOULUPUKIN PARTAKONE eletään aikaa kolmekymmentä vuotta myöhemmin – joulua, josta alkoi pikku-Mikon tuskallisten öitten taival. Kynttilöillä ei saa leikkiä.
/ Pentti Nurmi / 1989 / 3 min

 

PAALUJUNTTA on kertomus paalutuksesta. Elokuva sisältää symboliikkaa.
/ Petteri Evilampi / 1990 / 3 min

 

Nuorisolla on juhlat. Mikä voisi mennä pieleen? Porilaista splatteria tarjoilee HOUSUT – THE DEVIL ON MY WAIST.
/ Aleksi Salminen / 2013 / 15 min

 

RATTIS on mykkäkomedia nuorten miesten kommelluksista tutun kapakan hämyssä.
/ DuoSte (Elmeri Uusikorpi ja Elias Nummenmaa) / 2015 / 4 min

 

MÄÄRÄTTY KOHTALO (A CERTAIN DESTINY) on tarina toveruuden kahleista, kivuttoman ulospääsyn etsimisestä ja lopullisesta ratkaisusta – totuudesta.
/ Tuomas Pohjola / 1996 / 14 min

 

Osa II
Klo 21:00

 

Porin odotetuinta elokuvaa odotellessa katsotaan Mika Rätön ensimmäinen melko pitkä elokuva, animaatio, MENNYT ON TULLUT LAIL’ VIIMAIN.

“Aika rouheel kädel ja köpästi tehty mut siä mää rakenteli sitä ja yät leikkasi videopajal ko siä ei ollu muit menoi ni mää tei sitä kymmenest ehtool aamu kuute seittemää. Se oli mu ensimmäine varsinaine kosketukseni elokuvaa. Sillo se unelma eli jo mut sit se kymmene vuat uinu viäl ja nyt ollaa taas uudes vauhdis.“

/ Mika Rättö / 2000 / 48 min

 

///////////////////////

Pori Noir -näytökseen on vapaa pääsy.

 

Kuvat elokuvista ”Paalujuntta”, ”Määrätty kohtalo”, ”Joulupukin partakone” sekä ”400-vuotias Pori”

noir kuva

 

Pori Noir -näytös on koottu elokuvista, jotka on saatu paikallisesti jaetun avoimen kutsun pohjalta. Pori Noir on festivaalin elokuvasarjoista ainoa, jossa on ennalta määritelty teema: Pori tai porilaisuus yhdistettynä pimeyteen ja synkkyyteen. Näytöksessä esitettäviä elokuvia yhdistävät tulkinnat, joissa pelko ja ahdistus ovat komiikan lävistämiä – hyvän ja huonon elokuvan kriteeristöt taas epäolennaisia. Kaikkia sarjaan tarjottuja elokuvia ei ehditä näyttää, joten ammennettavaa riittää myös tuleville vuosille.